Pas på kokosnødderne, når du dykker

Der er et par fakta, som de fleste dykkere kender. Fakta som at SCUBA står for Self Contained Underwater Breathing Apparatus eller at opfinderen af Scuba var Jacques-Yves Cousteau.

Men der er nogle andre, der måske er lidt mere ukendte i dykkerverdenen. Tag et kig på disse interessante fakta om dykning:

 1. Jacques-Yves Cousteau var ikke kun opfinderen af Scuba Diving, men også en af de ældste dykkere i historien. Han dykkede stadig i en alder af 86 !
 2. Under 2. Verdenskrig brugte de britiske dykkere allerede, hvad de kaldte en ‘Nitrox Rebreather’ i en dybde af 30 meter. I lang tid var det en af de bedst bevarede hemmeligheder af Royal Navy.
 3. Selvom Scuba Diving betragtes som en risikosport, sker dødsulykken ifølge DAN kun én gang for hver 211.864 dyk.
 4. En brækket tå er den mest almindelige dykkerskade.
 5. I 2014 opnåede egypteren Ahmed Gabr en ny dybde verdensrekord og nåede en dybde på 332 m.
 6. I 2016 satte Cem Karabay fra Tyrkiet en ny verdensrekord for det længste dyk, med i alt 192 timer, 42 minutter og 42 sekunder brugt under vandet.
 7. Dykning ser ikke ud til at være en “sport”, men faktisk forbrænder din krop flere kalorier i minuttet end under mange andre aktiviteter. I tempereret farvand kan en gennemsnitlig dykker forbrænde op til 600 kilokalorier i timen. Dette skyldes varmetabet under vandet og kroppens store indsats for at holde temperaturen. Brug hellere din tid under vandet end i fitnesscenteret
 8. Lionfish, eller Dragefisk som de hedder på dansk, er meget giftige og samtidig en invasiv art. PADI Lionfish specialet er det eneste PADI speciale som du kan tage ,hvor formålet ligefrem er at slå dyr ihjel.
 9. Hvorfor falder dykkere baglæns ud af både? ”Back roll” er en af de mest sikre måde at komme i vandet på fra en lav båd eller rib. Samtidig minimerer det sandsynligheden at udstyret rykker sig eller går tabt.
 10. Der er over 6 millioner aktive dykkere i verden.
 11. Den mest almindelige årsag til, at folk ikke ønsker at deltage i Scuba Diving, er frygten for hajer (hvilket, som vi ved, ikke er rimeligt!).
 12. Kokosnødder eller mennesker, som en sammenligning, er farligere end hajer. Kokosnødder dræber i gennemsnit 150 mennesker om året, hajer kun 8-12. Mennesker dræber 30 millioner hajer om året og spiser mange kokosnødder. Pas på kokosnødderne!
 13. Det PADI-speciale der er flest dykkere der har taget er: undervandsfotografering.
 14. PADI Open Water Diver er historiens mest populære dykkerkursus.
 15. Hvis du kunne dykke alle steder i verden inden for grænserne for rekreativ dykning (40 m), ville du kun dykke 4% af verdenshavene.

 

Dykning er en passioneret sport. Hvis der er noget, som dykkere elsker mere, andet end at dykke, er det at tale om dykning. Glem ikke disse interessante fakta indtil din næste samtale!

Vi ses derude.

——

Kilde PADI//Andrew Bloem// Claus Borvang

Kontakt os