Kan du prutte, mens du dykker?

Måske overraskende er dette et spørgsmål, som vi nogle gange får på vores kurser. Når emnet “prutter” dukker op, begynder nogen uundgåeligt at grine. Lad os bare “rense luften” vedrørende det spørgsmål .

Hvad hvis vi skal dykke, kan vi så stadig spise kål eller bønner? På den lyse side vil ingen lugte det, men er det farligt eller umuligt at prutte, mens du dykker?

Hvad er en prut egentlig?

Hvis du ikke allerede ved det, så lad os begynde med at besvare spørgsmålet: Hvad er en prut?

Mennesker frigiver gas fra forskellige steder i kroppen. For eksempel har vi i vores nedre tarm bakterier, der fordøjer vores mad. Disse bakterier frigiver andre gasser som et biprodukt. Disse gasser er brint, nogle gange metan, og, når de lugter, svovlbrinte. Disse biprodukter udstødes mange gange dagligt. Det gennemsnitlige menneske “udleder” disse gasser cirka 12-25 gange om dagen. Vi producerer omkring 0,6-1,8 liter af disse gasser hver dag.

Kan du så prutte, mens du dykker ?

Ja, det er muligt at prutte, mens du dykker. Men i dybden forsvinder trangen til at gøre det som regel. Vi vender tilbage til dette senere. Processen under vandet er den samme som på land. Ligesom at rydde din regulator (en Open Water Diver færdighed), et kraftigt skub og boblerne frigives opad til overfladen. Grunden til at boblerne rejser op er, at de vejer mindre end vand.

Hvordan påvirker tryk vores luft i maven?

Som dykkere ved vi, at vi oplever tryk, når vi går ned. Ifølge Boyles lov klemmer dette tryk vores lunger, bihuler og endda vores maske. Når vi tænker på andre gasser i vores krop, er det det samme. Derfor vil trangen til at skulle prutte forsvinde, jo dybere vi går.

Husk, at for hver 10 meter dybde er der 1 ekstra atmosfære tryk. Gasboblerne, der opbygges inde i din krop, bliver 1/4 af størrelsen ved omkring 30 meter hvilket gør, at det føles som om, der overhovedet ikke er nogen prutte trang.

Er det okay at prutte i en våd- eller tørdragt?

Hvis du har en tørdragt på, bruger dykkere luften inde i dragten til at skabe neutral opdrift. Lejlighedsvis har dykkere brug for at tilføje eller fjerne gasluft fra indersiden af dragten for vores opdrift og komfort. Afhængigt af mængden af gas, du ”udleder”, bør der ikke være en stor indflydelse på mængden af luft i tørdragten. Hvis du konstant udleder gas, skal du sørge for at vide, hvor din deflatorknap er. Husk, at vi kun skaber 0,06-1,8 liter luft i maven om dagen, så chancerne for at der opstår et problem er meget små.

Hvad angår en våddragt, bør boblerne undslippe dragten tæt på din nakke eller ved dine ankler, så der er ingen grund til bekymring.

Bare sørg for, at din kammerat ikke svømmer lige bag dig, så kan de måske bemærke det.

Så kan du prutte, mens du dykker? Ja, du bør være i stand til at prutte, mens du dykker, med ringe eller ingen indflydelse på din sikkerhed. Du behøver dog sandsynligvis ikke prutte, mens du dykker.

Den største bekymring omkring dette emne er en personlig forlegenhed. Sørg for at se dig omkring først og bekræft, at der ikke er nogen lige omkring dig.

Giv derefter gassen og lad boblerne danse væk …

Flere spørgsmål?

Tag et open water kursus hos os. Vi starter næster hold hele tiden

Klde: PADI og Claus Borvang

Kontakt os